Add a Facebook-hoz
 • Megalakult Nemzeti Versenysport Szövetség »»

  2016. december 21-én megalakult a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ). Amelyet a MOB Nem olimpiai sportágak tagozatainak sportszövetségei alapítottak meg a sporttörvény 2016-os módosítása miatt az új köztestületet.
 • Gratulálunk Oláh Krisztinának aki a 13. helyen végezett a Női Európa Bajnokságon a precíziós lövés sorozatban! »»


 • Új tagegyesület - Balaton SE »»

  A Balaton Sportegyesület Pétanque Szakosztálya csatlakozott szövetségünkhöz!
 • XII. Farsang Kupa »»

  2017. január 21-22.-én pétanque versenyt rendeznek a sitkei Kastélyfogadóban. A szombati napon triplett pétanque verseny, vasárnap duplett pétanque versenyt rendeznek. További információk versennyel és szállással kapcsolatban a cikkben olvashat.
 • Magyar CC 2016 »»

  2016. szeptember 17-én Tatabányán kerül megrendezésre a Centrope Cup magyarországi fordulója. További információkat a programról, nevezésről cikkünkben olvashat. 
 • Gratulálunk a Senior Válogatottnak a Nemzetek Kupája Bronz érméhez!

  2016. október 18-20. között Monacoban került megrendezésre a 3. Senior(Veterán) Európabajnokság, ahol a Magya válogatott a Nemzetek Kupája Bronzérmét szerezte meg. Gratulálunk nekik!
 • Közgyűlés - 2017. »»

  2017. február 17-én Veszprémben, a Kossuth laktanyában tartotta a Magyar Pétanque Szövetség éves rendes közgyűlését, továbbá a Szövetség vezetőségének ötödik elnökségi tagjának tisztújítását.

Fodor Bertalan értékelése a 2016-os Női EB-ről

Fodor Bertalan értékelése beszámolója:

Szeretném megosztani veletek, a 2016.évi Női Európa Bajnokságon szerzett tapasztalataimat, a csapat eredményeit, rövid értékelésemet, és javaslataimat a jövőre nézve.

1.       A delegáció tagjai:

·         Németh Kitti, játékos

·         Stier Edit, játékos

·         dr. Kárpáti Zsófia, játékos

·         Oláh Krisztina, játékos

·         Novák Barna, delegáció vezető

·         Fodor Bertalan, edző

2.       A felkérés

A válogatott tagjai személyesen kerestek meg azzal a kérésükkel, hogy szeretnék, ha elvállalnám a válogatott edzői posztját, mert a tapasztalatommal, amit a sok év alatt szereztem ebben a játékban, hozzásegíthetném őket egy jó eredmény eléréséhez az Európa Bajnokságon.

Nagyon megleptek és egyben megtiszteltek, én pedig úgy gondoltam, mindig kell az ember életébe egy új kihívás, ezért, egy kis gondolkozás és a családdal való egyeztetés után, igent mondtam a felkérésre. A csapat tagjait személyesen ismerem, van, akit jobban, van, akit kevésbé, de mind a négyüket, nagyon jó játékosnak tartom, van köztük, akivel több versenyen is indultam már, ezért is mondhatom, hogy bizakodásra adott okot a velük való közös munka.

3.       A körülmények:

A Szlovák Szövetség, egy nagyon jó színvonalú, remek eseményt rendezett. Sem a szállásra, sem az étkezésre nem lehet panaszunk, és mind két helyszín a csarnok közvetlen közelében volt.


4.       A verseny:

·         2016.09.08 Csütörtök:

Precíziós lövés, selejtező, 1 kör:

Kriszta képviselte hazánkat a precíziós kilövő versenyszámban, ahol 14 pontot ért el, ezzel összesítésben 17. helyén végzett, és kvalifikálta magát a szombat reggeli következő fordulóba. Innen lehetett csatlakozni a már nyolc között lévő négy versenyző mellé.

·         2016.09.09 Péntek:

Öt fordulós svájci rendszer:

 

1, kör.   Ellenfél:               Monaco

                Eredmény:         13:4

                Menetek:           9 menet: 0:3, 2:3, 3:3, 6:3, 7:3, 9:3, 12:3, 12:4, 13:4

Értékelés:           A csapat, a Kitti, Zsófi, Edit összeállításban játszotta végig a mérkőzést. Monaco a hatodik menetben cserélt, de nem tudta megszorítani a jól játszó csapatunkat, ami a kilövő játékban volt egy kicsit gyengébb a vártnál, de összességében nyugodt és sima meccsen győzte le az ellenfelet. 

 

 

2, kör.   Ellenfél:               Ukrajna

                Eredmény:         13:0

                Menetek:           3 menet: 5:0, 9:0, 13:0

Értékelés:           A csapat, a Kitti, Zsófi, Kriszti összeállításban játszotta végig a mérkőzést. Az eredmény nem igazán hízelgő az Ukrán válogatottat szemszögéből nézve, mentségükre legyen szólva, hogy az első forduló záró mérkőzését ők játszották. (Bár itt jegyezném meg a CEP egyik elnökségi tagjának a megjegyzését, az Ukrán csapatot irányító Francia edző magyarázkodására „jó, jó értem én, de nullára?”) Csapatunk kiegyensúlyozott játékkal, összpontosítva, a játék minden elemében felülmúlva az ellenfelünket, egy nagyon könnyed mérkőzést tudott maga mögött.    

3, kör.   Ellenfél:               Olaszország

                Eredmény:         5:13

Menetek:           12 menet: 0:2, 0:7, 1:7, 2:7, 2:8, 4:8, (öcsi kiment a pályáról) 4:11, 5:11, 5:12, (öcsi kiment a pályáról) 5:13

Értékelés:           A csapat, a Kitti, Zsófi, Kriszti összeállításban játszotta végig a mérkőzést. Sajnos ez a mérkőzés, nem igazán alakult úgy, ahogy szerettük volna. Nagyon indiszponált, fáradt, és talán az ellenfél nevétől kicsit megilletődött játékot nyújtottunk, közvetlenül az ebéd után, egy olyan Olasz válogatott ellen, akik a tudásuk alatt játszottak ellenünk, és azt kell, hogy mondjam, ha a csapat hozta volna az első két fordulóban mutatott játékát, meglepetést is okozhattunk volna. Sajnos nem így történt, ezért elszenvedtük első vereségünket a tornán. Hiányzott az önbizalom, és hiányzott egy, a csapatot győzelemre vezető személy! Cserét nem alkalmaztunk ezen a meccsen, talán ez hiba volt, de döntésképtelen helyzetet okozott az, hogy mind a hárman gyengén játszottak!

 

4, kör.   Ellenfél:               Dánia

                Eredmény:         13:3

                Menetek:           7 menet: 0:1, 1:1, 1:5, 1:7, 1:9, 3:9, 3:13

Értékelés:           A csapat, a Kitti, Edit, Kriszti összeállításban kezdte meg a mérkőzést, cseréltünk az ötödik menetben, Edit helyére, Zsófi állt be. Ez volt a torna egyetlen olyan mérkőzése, melyről azt tudom mondani, hogy sima volt. A Dán válogatott, erősebb játékerőt képviselt a miénknél. Ezen a mérkőzésen, a középső, és kilövő poszt is gyenge teljesítményt hozott. Sajnos a csere sem oldotta meg a problémát, bár Zsófi játéka biztató volt, de addigra a kilövő poszton játszó Kriszti teljesen szétesett, így a vereség elkerülhetetlen volt. 

5, kör.   Ellenfél:               Skócia

                Eredmény:         13:6

                Menetek:           10 menet: 1:0, 1:2, 3:2, 3:4, 3:5, 7:5, 7:6, 10:6, 12:6, 13:6

Értékelés:           A csapat, a Kitti, Zsófi, Edit összeállításban kezdte el a mérkőzést, cseréltünk az ötödik menetben, Edit helyett Kriszti állt be. Ez volt a ki-ki meccs, aki itt nyert az a tizenhat között folytathatta tovább a versenyt. Az első négy menetet, sajnos újra egy gyengébb kilövő mutatóval zártuk, ezért is alkalmaztuk a cserét. Kriszti, elkapta a fonalat, és a találatai segítségével megnyertük a mérkőzést.  Kriszti, ezen a mérkőzésen mutatta a legjobb formáját, amit a következő meccseken, sajnos már nem tudott megismételni! 

·         2016.09.10 Szombat:

Precíziós lövés, selejtező, 2 kör:

Kriszta feladata nem volt könnyű, a második selejtező körben, a legjobb négy játékos közzé kellett volna bekerülni. Sajnos megint egy nagyon gyenge kezdés jött csak, egészen az öcsi lövésig alig volt értékelhető találat, ott aztán két öt pontos találattal a végén 18 ponttal végzett!

·         A Kvadrázs:

A kvadrázs négy csapata:

Svédország, Norvégia, Ausztria, Magyarország

1, kör.   Ellenfél:               Ausztria

                Eredmény:         11:13

Menetek:           11 menet: 0:1, 0:2, 0:4, 0:5, 1:5, 1:8, 1:9, 7:9, 11:9, 11:12, 11:13

Értékelés:           A csapat, a Kitti, Edit, Kriszti összeállításban kezdte meg a mérkőzést, a negyedik menetben kilövő poszton cseréltünk először, Edit ment lőni a Kriszti helyett, Kriszti pedig a középső poszton játszott tovább, majd a hetedik menet végén Zsófi állt be Edit helyére! Ez a mérkőzés egy nagy hullámvasút volt, az elején egy sima vereség felé haladtunk, majd a nyolcadik és kilencedik menet meghozta a reményt. Ebben a két menetben a játékosok, nagyon össze szedték magukat, és kihasználva az ellenfél rövidzárlatát, egy hat és egy négy pontos menet után átvettük a vezetést. Sajnos a lélektani előnyünket nem tudtuk kihasználni. A következő két menetben valamiért visszatért a mérkőzés elején mutatott játék, ebben a szakaszban újra nem volt lövő találatunk, így a jó közelítéseinket már nem tudtuk védeni, így a mérkőzés két menet alatt véget ért! Joggal voltunk csalódottak, mert kicsúszott a kezünk közül a győzelem!

 

2, kör.   Ellenfél:               Norvégia

                Eredmény:         8:13

Menetek:           11 menet: 2:0, 3:0, 3:3, 4:3, 4:5, 4:7, 6:7, 8:7, 8:9, 8:11, 8:13

Értékelés:           A csapat, a Kitti, Edit, Kriszti összeállításban kezdett. A negyedik menet elején a középső és lövő poszton cseréltünk a csapaton belül. Az ötödik menet végén Kriszti helyett Zsófi lépett a pályára. Ez a mérkőzés, két hasonló képességű csapat küzdelmét hozta, ahol sajnos a végén mi voltunk azok, akik részére befejeződött az Európa Bajnokság. A mérkőzés első fele a lövő teljesítmény teljes hiányáról szolt. A cserék után kezdett összeállni a kép és a nyolcadik menet végére átvettük a vezetést! Ekkor azt éreztem, hogy el tudunk majd szakadni az ellenfelünktől, de az ezt követő menetekben, mindig akadt egy-egy pontatlan dobás, ami miatt nem tudtunk ponttal vagy pontokkal zárni.

 

·         A verseny és a játékosok értékelése:

Tudom, hogy nem azért vittek magukkal a lányok, hogy értékelgessem őket J, de még is írnék róluk pár sort!

Mind a négyen, nagyon szerethető és remek emberek, akik megfelelő játékintelligenciával, és játéktudással rendelkeznek!

Sajnos a versenysorozatot, egy libikókához tudnám hasonlítani, egyszer fent, egyszer lent!

Ahogy már az elején is megemlítettem valahol, hiányzott közülük az a személy, aki a győztes mentalitást képviselte volna, ezért történhetett meg az, hogy ha nem ment a játék, akkor senkinek sem ment! Én azt gondolom, hogy ez az idő rövidségének is betudható, mivel nagyon keveset tudtak együtt készülni, és játszani a verseny előtt!

Kitti, ő végig a közelítő poszton játszott, és remek, stabil, kiegyensúlyozott formát mutatott szinte az egész torna alatt!

Zsófi, a középső és a kilövő poszton is helyt tudott állni, jó helyzetmegoldó középső játékos!

Edit, régóta ismerem, én őt tartom a csapat lelkének, sajnos még nem tért vissza a régi formája, amit annak idején láttam tőle, viszont ha valaki, akkor ő lenne az személy, aki teljesen csapattá tudná formálni hosszú távon ezeket a játékosokat! A lövő és középső posztokon játszott, sajnos sokszor pontatlanul.

Kriszti, az Európa Bajnokság előtt csatlakozott a válogatotthoz! Az elején nem igazán találta a helyét, többször külön is volt a csapattól, de a torna végére hozzájuk kovácsolódott. Nagyon jó lövő játékos, akire hosszú távon lehet majd számítani, bár az ő játékát is sokszor jellemezte a pontatlanság!

Mind a négyen, megtették a maguk részéről a legtöbbet, bár remélem, hogy maradt bennük hiányérzet, ami a jövőre nézve célt adhat nekik!

Kicsit több önbizalom, és biztosabb, pontosabb játék, nagyobb sikert is hozhat majd!

Én személy szerint gratulálok a sikerhez, mert szerintem Európa legjobb tizenhat csapata közzé tartozni igen is siker, egy remek eredmény, olyan eredmény, amire lehet jövőt építeni!

Köszönöm nekik ezt az utazást, ami engem is új szerepkörbe „kényszerített”J

Jól éreztem magam velük, és remélem, hogy tudtam nekik úgy segíteni, ahogyan azt szerették volna, és amiért magukkal vittek.

5.       Javaslatom a jövőre: 

A sportág jövőjére nézve, az lenne a meglátásom, hogy egy válogatottnak, mindig stabilitást adhat az a tudat, hogy több időt tudnak együtt készülni az aktuális világverseny előtt, és nem mellékesen az utazás anyagi részének előteremtése miatt is azt kell mondanom, hogy a versenyrendszerünk időpontjait úgy kellene átreformálni, hogy a válogatott keret már a versenyt megelőző évben kialakuljon. Talán egy szeptember közepére véget érő sorozat lenne a legjobb, így nyernénk egy közös évet a csapatnak!

Még egyszer köszönöm a lehetőséget,

Sportbaráti üdvözlettel:Fodor Bertalan

Kapcsolódó cikkek:Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Magyar Petanque Szövetség 2014.

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió